Notícies
Noticia
Noticia Noticia
Noticia

Per molts anys Vilatenim!

Data: 2016-08-25 01:20:00

Descripció:

Ha plogut molt, i també s'hi han vist molts gols, des d'aquell vespre del dilluns 25 d'agost de 1986, moment en què es va inaugurar de manera oficial l'estadi de Vilatenim -avui fa precisament 30 anys. L'ascens del primer equip a 2a Divisió "A" unes setmanes abans va accelerar-ne el procés de construcció, de la mà de l'agrupació d'empreses formada per Jesús Costa i Miquel Costa. La primera pedra s'havia col·locat el 19 de gener del mateix any, però l'ascens de la Unió a la categoria de plata va precipitar l'acabament de l'obra, que es va estrenar en un amistós amb el FC Barcelona com a rival i la graderia plena a vessar (3-1). L'aleshores president, Emili Bach, i l'alcalde de la ciutat, Marià Lorca, van capitalitzar el protagonisme de l'esdeveniment. La il·lusió per un nou estadi que substituís el camp del Far havia començat a agafar cos quan l'Ajuntament va adquirir uns terrenys al barri de Vilatenim l'any 1985 i en va adjudicar les obres el 28 de desembre d'aquell any segons el projecte de l'arquitecte local Enric Fita. El projecte tenia una pressupost inicial que quasi 140 milions de pessetes, amb la inclusió del terreny de joc, els aparcaments i els accessos, així com una capacitat a la graderia de gairebé 5.000 espectadors. L'enllumenat constava de 4 torres de 30 m d'alçada, cadascuna de les quals amb 18 reflectors -una potència total de 400.000 w- i es van acabar utilitzant 2.452 metres cúbics de formigó i 82.656 de formigó armat. Aquell pressupost s'havia de cobrir amb una aportació de 90 milions de pessetes del consistori, 25 milions de la Diputació de Girona i 25 més de la Generalitat. El club va decidir, però, ampliar-ne la capacitat fins als 9.472 espectadors, amb 2.000 cadires a la tribuna coberta, fet que va disparar el pressupost fins als 200 milions. A tall anecdòtic, aquella temporada 1986-87, a 2a A, amb Mané a la banqueta i 115 milions de pressupost, el Figueres seria 14è, amb 42 punts i 2 negatius. La trajectòria irregular de l'equip -amb Ferrer, Soldevila, Valentín, Bolaños, Mentxaca, Forcadell, Valdo, Cañizares, Gallo, Néstor...- va provocar la destitució de Mané a la jornada 28, i l'arribada de Luis Cid Carriega.

 

El 5è terreny de joc de l'entitat


L'estadi de Vilatenim és el cinquè terreny de joc que utilitza la Unió Esportiva Figueres des de la seva fundació. El primer va ser el de l'Horta de l'Institut -on actualment s'aixeca el Col·legi Sant Pau, que va acollir els partits de l'equip des de 1919 fins a 1925. Després, la Unió va llogar el camp de l'Horta d'en Macau -coneguda com el Velòdrom, atès que entre 1892 i 1905, el Casino Sport Figuerenc hi va habilitat una instal·lació, la segona de tot Catalunya, que rebia proves ciclistes. El pas per l'Horta d'en Macau va finalitzar l'any 1931, amb la concessió per part de l'Ajuntament del Camp de les Monges a la UE Figueres -on actualment hi el carrer Vicenç Dauner. L'estada del club en aquesta instal·lació s'allargaria fins a meitat de segle, fins que es va aixecar el camp de la carretera del Far en uns terrenys de l'Asil Vilallonga. El camp es va inaugurar durant les Fires de la Santa Creu de 1950. De moment, el camp del Far és el que més estones de futbol unionista ha vist, ja que va deixar de utilitzar-se -per al primer equip- quan va començar a projectar-se l'estadi de Vilatenim, el 1985.

 

Somriures i llàgrimes

 

Vilatenim ha acollit moments gloriosos de l'entitat, però també d'altres de més tristos. L'equip va promocionar, sense èxit, per ascendir a 1a Divisió la temporada 1991/92. Curiosament, la campanya següent baixaria a 2a Divisió "B", pocs mesos després que el club es convertís en SAE. A la nova categoria disputaria tres fascens d'ascens (93/04, 95/96 i 96/97), totes tres amb el mateix i fatídic final. A 2a B, l'estadi de Vilatenim va ser testimoni dels moments més delicats. La ciutat girava l'esquena al club i l'equip no aconseguia treure el nas entre els primers classificats a la categoria, fins al punt de promocionar per no baixar la campanya 2002/03 -va salvar el descens contra el Calahorra. L'estiu de 2006, l'empresari barceloní Enric Flix compraria el paquet majoritari d'accions del club, que passaria a anomenar-se UE Miapuesta Figueres. Un any caòtic -assemblea a la tribuna inclosa en què Flix anunciava que s'emportava el club a Castelldefels- que acabaria amb la desaparició de la Unió, que es refundaria l'estiu de 2007 i, des de 3a Regional i de la mà dels presidents Pere Aguado i José Antonio Revilla, encadenaria un grapat d'ascensos fins arribar a la posició actual a la 3a Divisió.

 

Sis presidents

 

Vilatenim també ha acollit reunions de fins a 6 presidents. Emili Bach ho va ser encara 7 anys més des de la inauguració de l'estadi (1978-1993), mentre que Albert Domínguez, que el va rellevar, va ocupar el càrrer fins a 2002. Pere Aguado seria el tercer president al nou estadi, en dues etapes (2002-2006 i 2007-2012). Entremig, la 2006-2007, Pitu Duran i Enric Flix presidirien aquell peculiar Figueres. Des de 2012, l'empresari José Antonio Revilla és qui vetlla pel benestar de Vilatenim.

 

Aquesta notícia ha estat llegida 1030 vegades.