Notícies
Noticia

Un nou ascens a 3a a tocar... 35 anys després!

Data: 2012-05-12 10:46:00

Descripció:

La Unió té a la punta dels dits un nou ascens a 3a Divisió 35 anys després de fer-ho per última vegada. Va ser la temporada 1976-77 quan els Echegoyen, Cortada, Vilarrodà, Carbonell, Gabi, Fernández, Bartolomé i companyia van obtenir el subcampionat de Regional Preferent i el dret a pujar de categoria. Aquella campanya es va començar a gestar amb un important canvi sobre la taula de la Federació. Com sempre, tot eren rumors i les certeses no abundaven. Es deia abans de començar la lliga de Regional Preferent que els vuit primers passarien a formar part de la nova Tercera Divisió, una xifra que després no seria exacta però que ampliava les possibilitats de la Unió. Pepe Pinto era el tècnic contractat per aconseguir I'objectiu i havia de treballar amb les baixes de Semis i Duran (en el juvenil del Girona), Parés, Franch,Figueras i la declaració de transferible de Vicens. 


La plantilla va rebre com a incorporacions més destacades les de Torrents (Girona), Cros (Olot), Fernández (Terrassa) i el retorn d'Echegoyen (Manresa), que va demanar, a part de la fitxa, una feina a la capital de la comarca. L'equip va estrenar un vestit de passeig i va posar pels fotògrafs a I'interior del Teatre Museu Dalí en companyia del genial pintor. El porter Gabi, amb una llampant samarreta groga, i el secretari Falcó, mudat com un senyor, van destacar en aquella especial trobada. 


La llista d'altes es va ampliar amb d'altres noms, entre els quals hi havia el de Carbonell, que va voler tornar a casa tot i que tenia diverses ofertes de Primera i Segona Divisió. Amb 525 socis i el desig de pujar, el club va convidar el BS Mulheim (Alemanya), el Girona i el Valladolid en el segon Trofeu Ciutat de Figueres, que els locals van tornar a guanyar. Només de començar la lliga, el president Pagès i I'ex-president Ferreres van mantenir una petita picabaralla davant l'interès del segon per fer servir el camp com a escenari d'un míting polític. 


L'equip, aliè a aquesta curiosa situació impensable dos anys abans, va tirar endavant amb bons resultats i a la setena jornada ja era líder en solitari després de guanyar 2-0 el Júpiter amb gols d'una parella que ha fet història: Pere Vilarrodà-Maestro Echegoyen. Carbonell no va debutar fins el 21 de novembre a Andorra (2-1). Pagès va multar Fernández amb 25.000 pessetes. La jornada següent va arribar Massergàs que havia estat intercanviat per Vicens amb el Banyoles. Amb un 4-0 a la Gramenet, el Figueres acaba la primera volta en segon lloc amb 26 punts, dos menys que el primer classificat, I'Europa. L'any va començar amb la novetat de saber que serien 15 els afortunats que podrien pujar a Tercera, la qual cosa semblava a I'abast de les possibilitats del Figueres, que lluitava aferrissadament pel liderat. Feia poc que la Unió havia empatat amb el filial barcelonista (0-0) que tenia a les seves files el jove central de Besalú Pere Gratacós. 


El 6 de febrer, Pere Vilarrodà ofereix un recital de futbol davant el Montcada (4-0) pero creixen els rumors entorn al futur proper de Pepe Pinto. En el camp de I'Horta (0-3) Pinto ja no hi és, ni tampoc s'asseu a la banqueta per dirigir el 8-1 amb que va caure derrotat el Tortosa el 27 de febrer. El setmanari Ampurdán, lamentà l'actitud arbitral i explica com una mare i una filla són maltractades verbalment per un dels líniers del partit quan li demanen amb cortesia que els reculli un mocador que ha caigut en el camp. El 13 de març, el Figueres estrena tècnic, i a més estranger: Hanke, un ex-jugador del Barça de l'època de Lluís Coll. 


Pagès es queixa de l'ambient que es viu a la carretera del Far: "Juguem com si fos a fora -diu-, sense recolzament del públic, amb xiulets i esbroncades constants". Tot i això, l'equip es manté en segon lloc amb 43 punts, el líder, Europa, en té 47. El Barcelona cau a Figueres per 5-2, amb Carrasco i Calderé a les seves files. El 27 de maig, en el desplaçament a Oliana, el president Pagès es agredit per jugadors i aficionats locals. El Figueres perd l'opcioó de guanyar el campionat en empatar a casa amb el Masnou (2-2) quan el líder Europa perd en el camp del Júpiter (1-0) a la penúltima jornada. 


El darrer partit se salda amb un 4-1 a Santa Coloma de Gramenet. Per Fires no hi va haver el tradicional enfrontament de Festa Major amb un equip gran, l'Espanyol va demanar 350.000 per venir, i el club no ho va acceptar. La Unió va acabar amb el sots-campionat a la butxaca, amb 21 victòries, 6 empats i 11 derrotes, amb la formidable xifra de 82 gols marcats i 38 encaixats, amb 48 punts recollits, quatre menys que el campió Europa. Els juvenils també van guanyar la lliga. El Figueres torna a Tercera Divisió i en l'assemblea del 10 de juny, el Club imposa la Insígnia d'Or a Antoni Guasch, president de la Federació Catalana. Antoni Pagès deixa el càrrec i el substitueix Manel Blasi. Pagès i Joaquim Domènech, el seu braç dret, es fan càrrec del dèficit acumulat: 900.000 pessetes.

 

Aquesta notícia ha estat llegida 1075 vegades.