Entrevistes

Joan Amoedo

Joan Amoedo Data de l'entrevista: 2017-08-03 03:30:00 (per Eloi Bordas)
Dades personals:

Nom: Joan Amoedo

Relació amb l'equip:
Entrenador de l'equip de futbol adaptat de la UE Figueres

Altres dades:
"La complicitat que es crea amb cada jugador és inexplicable"
Introducció:

-La tardor de 2016, el Centre de Lleure "El Dofí", l'Altem i la UE Figueres s'han donat la mà per fer créixer la modalitat de futbol adaptat. Quin paper ha tingut el club en aquesta fusió?

-La UE Figueres ha tingut un paper clau durant tota la temporada. Des d'un principi ens va donar moltes facilitats, ja sigui en espais per entrenar, en transport en els desplaçaments per jugar els partits, indumentària... i això s'ha confirmat amb l'ampliació de jugadors als dos equips que tenim. L'any passat, entre els dos equips teníem un total de 12 jugadors, i en la finalització d'aquesta última temporada en teníem un total de 21. D'aquesta manera, l'equip s'ha vist reforçat augmentant el seu nivell.

 

-Com va sorgir la idea d'unir l'equip ja format per ambdós centres amb el Figueres? Com es va arribar a l'acord?

-Anys enrere, a Figueres hi havia dos equips de futbol adaptat, el del Centre de Lleure "El Dofí" i el de la Fundació Altem. En cada partit que ens enfrontàvem hi havia alguna confrontació per part dels jugadors, ja que se'ls prenien amb molta rivalitat. Els entrenadors d'ambdós equips vàrem voler eliminar aquesta confrontació i, per contra, unir forces. Ho vàrem fer en dues anteriors participacions al MIC Integra i va ser tot un èxit, així que vàrem voler unir-nos també a la lliga i la millor manera de fer-ho i la més inclusiva era creant un equip de futbol adaptat en un club com la UE Figueres.

 

-La fusió ha propiciat que assisteixi més públic als partits? Se n'hauria de fer més difusió?

-Crec que la percepció del futbol adaptat per a la majoria de gent és errònia, i només qui ho viu sap el que és realment. El futbol adaptat no és res més que futbol, ganes de competir i màxim esforç per fer-ho cada dia millor. La unificació amb el Figueres ha permès que tinguem més futbolistes i, per tant, que assisteixin més familiars i amics dels jugadors als partits, però en aquest sentit, crec que faltaria més difusió per enganxar la gent a seguir aquesta disciplina.

 

-En què es diferencia el futbol adaptat del que tothom coneix? Regles, normes, temps...?

-Nosaltres juguem a futbol sala i, per tant, s'enfronten dos equips de 5 jugadors cadascun. Seguim la majoria de normes del futbol sala, però la diferència principal és que el temps és continu, excepte els tres últims minuts de l'última part, per tal d'evitar el sobreesforç dels nostres esportistes. Intentem, dins el possible, fer que el futbol que practiquem sigui el més semblant al futbol sala professional.

 

-Com sabem, tant en l'àmbit de rehabilitació física, com en el de la salut mental, es pretén obtenir una millora a partir d'activitats significatives per a la persona. Creus que podem veure el futbol com una eina terapèutica? En cas afirmatiu, quines millores es presenten?

-Jo crec que sí. Al final tens jugadors que saben jugar molt bé a futbol i l'únic que necessiten és millorar el raonament i el joc en equip. La majoria dels jugadors milloren moltíssim a nivell de pensar el futbol. Al principi, només veuen la pilota i els fas entendre que el futbol és més que la pilota. Treball en equip, joc sense pilota, domini mental del joc, superar les adversitats que es presenten (començar perdent, que l'àrbitre et xiuli quelcom en contra...)... Totes aquestes pràctiques les hi són també molt útils a la vida quotidiana.

 

-Com es planifica una setmana d'entrenaments? Quin és el nivell d'exigència?

-Els jugadors que tenim tenen molt talent. Intento treballar una mica el físic i, sobretot, el joc grupal, perquè es coneguin més entre ells, però també les situacions que es poden trobar en un partit. Són jugadors que tenen molts canvis anímics i cal treballar per obtenir la millor resposta de cadascun d'ells davant les adversitats.

 

-Has hagut de fer alguna formació per poder ser entrenador?

-No he realitzat cap formació, però acumulo 12 anys com a voluntari al Centre de Lleure El Dofí, un centre per a joves amb diversitat funcional. Això m'ha donat l'oportunitat de conèixer gent magnífica i durant aquests anys he adquirit moltes habilitats que em serveixen en la pràctica com a entrenador. A més, tota la vida he sigut un apassionat del futbol i intento aplicar el meu coneixement en els entrenaments i partits.

 

-Competint a "La millor lliga del món", i amb el títol a la butxaca, com valores l'any?

-Ha sigut un any espectacular per al Figueres A. Hem acabat de la millor manera possible, guanyant la lliga! Tot i que la temporada ha estat molt irregular, hem sabut estar preparats per a l'últim tram. Al principi, l'objectiu era mantenir la categoria. Havíem format un equip nou, i els jugadors s'havien de conèixer i adaptar-se. Dels tres primers partits vam guanyar-ne un -dels altres dos, un empat i una derrota. Però després de Nadal, l'equip va començar a jugar millor i en l'últim partit de la primera volta contra l'Olot, vam demostrar que estàvem a punt per lluitar per grans coses. A falta de 5' perdíem 3-1, però vam remuntar fins al 3-4 per guanyar tres punts que han acabat essent decisius en la temporada. En la segona volta, l'equip ha guanyat tots els partits excepte un, i gràcies a la igualtat entre tots, l'última victòria de la temporada ens va donar el títol de lliga, amb un balanç de dues derrotes, un empat i set victòries. L'equip Figueres B, malauradament, tot i que l'objectiu principal no era guanyar la lliga, no ha tingut un bon paper a la segona categoria, i per això amb vista a l'any que ve esperem fer noves incorporacions, per tal de poder competir millor en els partits. Al MIC Integra l'equip no va mostrar tot el seu potencial, i va caure a quarts de final. A la Copa Emporium, l'equip va estar a l'alçada i la UE Figueres B es va proclamar campió de la copa bronze i la UE Figueres A va acabar subcampió de la lliga de plata.

 

-Fa uns mesos es va donar a conèixer l'àlbum de cromos de la UE Figueres, on evidentment tothom té el seu espai. Petits detalls que ajuden a la plantilla a veure que tenen un paper important a l'entitat. Com s'ha viscut dins l'equip el fet que cadascú tingui el seu cromo?

-Per als nosatres jugadors ha sigut increïble. De petits, tots jugaven amb els cromos i, de sobte, veure el seu ha estat espectacular. Els he vist molt contents. La majoria fa la col·lecció i crec que és una bona eina per donar a conèixer el futbol adaptat dins el club.

 

-Què t'aporta a nivell personal ser un dels timons de l'equip? El "feedback" que reps per part dels jugadors et fa sentir un entrenador privilegiat?

-Ser entrenador del futbol adaptat és de les millors coses que he pogut fer mai a la meva vida. Passes certs moments dolents, però queden compensats per d'altres de molt bons. En aquest esport es viuen moltes situacions de contrast. Les derrotes són molt dures i les victòries són molt bones. Costa trobar entremitjos. Per sort, la temporada ha acabat molt bé i, per tant, m'enduc un sac de bons moments. Al final crees una complicitat amb cada jugador que és inexplicable. És increïble! Tinc uns jugadors collonuts, i al final són com de la meva família.

 

-Tots els jugadors són alumnes d'un dels dos centres (Altem/El Dofí)? Com i a qui se'ls proposa ser partíceps d'aquesta activitat?

-Al principi de la temporada sí que teníem jugadors dels dos centres, però molts dels que han començat no ho són. La veritat és que el vincle amb la UE Figueres ens ha obert més a la ciutat de Figueres i ens ha donat més facilitats per a la inclusió de nous jugadors. Qualsevol persona amb diversitat funcional que li encanti el futbol, que no ho dubti i vingui a conèixer-nos! Tenim dos equips amb dos nivells diferents i, per tant, estem oberts a tothom!

 

-L'afició se sent orgullosa de tenir aquesta modalitat futbolística dins del seu club. L'any vinent?

-Tot ha de seguir igual. L'any passat vàrem començar un projecte molt il·lusionant que plegats l'hem fet realitat, i tenim ganes de fer-lo encara més gran. Amb vista a la temporada que ve, ens agradaria fer tres equips i seguir apostant pel futbol adaptat.

 

-Quin missatge transmets a l'afició blanc-i-blava?

-Els animo a venir a veure'ns i a conèixer realment el que significa el futbol adaptat! De ben segur que s'enganxaran i ens seguiran durant tota la temporada.