Entrevistes

Joaquim Rodríguez

Joaquim Rodríguez Data de l'entrevista: 2017-03-15 10:55:00 (per Eloi Bordas)
Dades personals:

Nom: Joaquim Rodríguez

Relació amb l'equip:
Jugador del primer equip de la UE Figueres

Altres dades:
Introducció:

"Agafa la moto!", li solen exclamar els tècnics des de la banda. És Quimo Rodríguez, l'amo de la banda dreta unionista -amb el permís de Pedro, que juga més avançat, i del polivalent Santi Varese, conegut pel seu atreviment i per la seva velocitat. La temporada passada va ser el 5è jugador més utilitzat per Eduardo Vílchez, amb un total de 2.303 minuts -27 partits com a titular, 1 com a suplent i 2 gols- que de ben segur haurien estat molts més si no hagués patit una lesió a una costella que el va obligar a fer una aturada. El lateral dret hja havia disputat la campanya anterior una xifra similar de minuts (2.394), essent el 8è jugador més utilitzat, amb 26 partits com a titular en 33 convocatòries -en els altres 6 partits va participar des de la banqueta. Gironí de 27 anys (26/4/1989), Quimo té un passat futbolístic estranger en les categories inferiors, ja que va viure 9 anys a la República Dominicana -fins que en va complir 18. En aquest sentit, amb 15 anys va participar amb la selecció dominicana als Jocs Panamericans, arribant a jugar contra Nicaragua, entre d'altres, i també als Jocs Nacionals amb la sub-21 del país -jugava a la 1a Divisió amb l'equip Casa de España. Ja a Catalunya, l'últim any de juvenil va defensar la samarreta de l'EF Baix Ter. En les dues primeres campanyes com a amateur va militar al Torroella, de la 3a Catalana (2009-2011), i la següent la va passar a l'AE Roses, de 2a Catalana (2011/12). El salt qualitatiu de Quimo arribaria l'estiu de 2012, quan es va integrar a la plantilla de la UE La Jonquera, a 1a Catalana, on va disputar 32 partits -22 com a titular, amb 3 gols. En el curs passat, a Santa Coloma de Farners, també a 1a Catalana, va participar en 29 jornades -26 des de l'inici, amb 2 gols.


-El Figueres ha aconseguit superar sense cap derrota el tram de partits contra els tres primers classificats de la lliga. Què ha canviat a l'hora d'afrontar els partits en relació a la 1a volta?

-Crec que no ha canviat res. Únicament que hem entrenat molt des de l'inici de la primera volta i això fa que cada vegada sapiguem interpretar millor el joc i posar les idees al camp. També és cert que a casa som un equip força sòlid.

 

-Com afronta l'equip aquest darrer tram de lliga?

-Després de cada victòria sembla que es veu la llum del "play-off" i després de cada derrota sembla que s'esvaeixi. Hem de procurar enllaçar una dinàmica positiva per poder somiar amb les zones de privilegi. Veig l'equip llest i amb condicions de fer aquest pas, sobretot fora de casa.

 

-Fa dos anys, el Figueres afrontava l'anada de la 1a eliminatòria d'ascens a 2a B contra el Numància B... El primer gol sorgeix d'una diagonal que inicies tu mateix des de la zona de banquetes per acabar cedint la pilota a la frontal. Com recordes aquella jugada?

-Aquella jugada em port molts bons records. Desafortunadament, el desenllaç d'aquell "play-off" no va ser el millor a Sòria. Espero poder repetir-la quantes més vegades millor.

 

-Amb la Unió et sorgia la oportunitat de debutar a 3a Divisió. En el transcurs de la teva presentació feies referència al fet que "és una categoria nova per a mi. Penso que estaré a l'alçada, però hauré de treballar fort per intentar guanyar-me un lloc a l'equip". Sembla que a dia d'avui l'adaptació està més que completada. Vas trobar molt canvi respecte a la 1a Catalana?

-A la Unió es respira professionalisme. Tàcticament vaig haver de fer un pas endavant i físicament els partits són molt més exigents.

 

-Carregues una anècdota futbolística que poca gent coneixerà. Amb 15 anys vas participar amb la selecció dominicana als Jocs Panamericans, arribant a jugar contra Nicaragua, entre d'altres... També vas participar als Jocs Nacionals amb la sub-21 del país... Com recordes aquella època? L'ambient futbolístic era diferent?

-Fa molts anys... els recordo amb nostàlgia tot i que sóc conscient que el nivell de futbol en aquell país durant aquella època no tenia res a veure amb el que hi ha ara. La República Dominicana no va estar registrada per la FIFA fins fa pocs anys.

 

-Com ja se sap, cada jugador té influència dins del vestidor. Quin creus que és el teu rol dins l'equip?

-Jo intento sumar, tant si estic convocat com si no. És un rol que hem de tenir tots els jugadors.

 

-Com molts futbolistes d'aquesta competició compagines la teva professió amb el futbol. És difícil combinar-ho?

-La veritat és que absorveix bastant temp, però si no li dediqués llavors ho trobaria a faltar. Ho sé perquè surto d'una lesió i tinc moltes ganes de tornar a jugar.

 

-Com ha influït el canvi d'entrenador a l'equip? En què creus que es diferencia el Figueres d'enguany respecte al de l'any anterior?

-Chicho ha assolit el càrrec d'entrenador fantàsticament segons el meu parer. A mi personalment em contagia la seva motivació. No veig grans diferències respecte l'any passat. És més aviat una continuació.

 

-Quin és el millor record futbolístic que tens en ment? N'hi ha algun que vulguis oblidar?

-El millor, sense dubte, és la classificació per al play-off de la temporada 14/15. I el pitjor, la derrota a Sòria, però prefereixo oblidar-ho.

 

-Com afrontes els partits? Jugar a Vilatenim, i defensant els colors de la Unió, és un valor motivacional afegit?

-Jugar a Vilatenim és un espectacle. Tant de bo pogués venir-nos a veure més gent.

 

-Quin missatge transmets a l'aficionat unionista de cara a l'últim tram de campionat?

-Esperem poder donar-los una alegria i moltes raons perquè vinguin al camp i donin suport a la Unió. Han de saber que des de dins el vestidor es fa molt bona feina.