Entrevistes

Toni Cunill

Toni Cunill Data de l'entrevista: 2017-02-09 11:00:00 (per Eloi Bordas)
Dades personals:

Nom: Toni Cunill

Relació amb l'equip:
Jugador del primer equip de la UE Figueres

Altres dades:
Introducció:

Acumula l'envejable xifra de 85 de lliga amb la samarreta del primer equip de la Unió en poc més de dues temporades i mitja. De 27 anys, l'osonenc Toni Cunill s'ha convertit en tot un referent a les alineacions inicials del Figueres, sigui qui sigui el director d'orquestra. Consistència, geni, caràcter, generositat en l'esforç... Tot plegat el fan un fix al terreny de joc. Es desfà en elogis cap a Narcís Pelach, amb qui ha compartit molts moments sobre la gespa i no amaga que, des de la banda -és l'actual entrenador del cadet B- els partits es viu diferent. L'han vist saltar com ningú a Manlleu (2010/11), Espanyol B (2011/12), la Pobla de Mafumet (2012/13) i Palamós (2013/14), sempre a 3a Divisió.

 

-Com afronta l'equip aquesta segona volta? Quin és l'objectiu principal?

-L'afrontem amb ganes de millorar tots els aspectes en què no hem estat bé en la primera. Tot i aixó, l'objectiu és aconseguir la permanència el més aviat possible per saber a què poderm aspirar quan l'assolim.

 

-Els centrals, en categories tan igualades com la 3a Divisió, solen tenir més feina que jugadors que ocupen d'altres posicions al camp. Ens sabries dir quin ha estat el partit més complicat en el que portem de lliga?

-Tal com dius, els partits són igualats i tots són diferents. Per tant, no crec que hi hagi en aquesta categoria un partit més fàcil que un altre. Però com a central, l'Olot o el Peralada tenen els davanters que marquen més la diferència i són més difícils de defensar.

 

-Hi ha partits en què, per diferents situacions del joc, et situes com a davanter...

-En alguna situació concreta veig la possibilitat d'estar momentàniament en punta per si puc "caçar-ne" alguna, sobretot després de recuperar la pilota en defensa i continuar la jugada arribant des de darrera. Però de vegades sol ser una mala senyal quan estic al davant, ja que vol dir que el resultat no és bo.

 

-Podríem classificar el teu joc com a elegant i alhora segur. Què ha de tenir un jugador per ocupar aquesta posició? Què o qui t'aporta aquesta seguretat a l'hora de practicar aquest joc?

-Tot depèn de l'equip en què jugues. En aquest cas, en el Figueres hem de tenir una bona sortida de pilota i tranquil·litat en la possessió, i a la vegada, contundència i organització col·lectiva en totes les accions. La seguretat per posar en pràctica aquest model es basa en què totes les línees es moguin i facin les accions amb el mateix objectiu, estructurat i organitzat, però sempre és necessari tenir uns companys com els que tenim amb tanta qualitat. Ells et fan millor i et sents molt més segur.

 

-Les teves estadístiques marquen uns registres alts pel que a minuts, titularitats... Quin creus que és el teu paper dins el primer equip?

-Porto bastants anys jugant a aquesta categoria i, si més no, puc aportar experiència i il·lusió per fer bé les coses. I també ajudar els joves i les noves incorporacions a adaptar-se ràpid a la categoria i al nostre joc.

 

-Autor del gol que suposava la remuntada contra el Peralada (72')... Què se sent quan es fa un gol en partits d'aquest tipus?

-Sempre és especial marcar contra aquests equips... Molta satisfacció, evidentment, però també per haver fet un gol que suposa sumar punts.

 

-Amb una llarga trajectòria futbolística com la teva en deus haver viscut de tots colors... Amb quin bon record et quedes? I en tens algun que intentes esborrar de la teva ment?

-Em quedo amb el dia que ens vam classificar per a la fase d'ascens amb el Figueres. Vam veure que tot el treball de tot l'any es veia recompensat en l'últim partit. Hi ha molts partits que vols esborrar, però hi has de conviure, ja que és part d'aquest esport, que un dia et dóna molt i l'altre et treu alguna cosa. Tot i que desitjaria tornar enrere i disputar el partit contra el Numància B a Sòria. Va ser molt dur caure a la primera eliminatòria.

 

-Si retrocedim uns anys enrere, tant tu com Chicho, l'actual entrenador, compartíeu vestidor i formàveu una parella indiscutible de centrals. Què és el que més t'ha costat d'assimilar del canvi de rol del nou tècnic?

-És important saber diferenciar-ho, sobretot al començament, ja que uns mesos abans jugàvem de costat. Tots sabíem que Chicho estava capacitat per dirigir un equip com aquest. Ha estat ràpid assimilar-ho. Et transmet passió, sacrifici i un model molt bo.

 

-Amb passat a diferents equips de la categoria com el Manlleu, el Palamós o la Pobla de Mafumet, què diferencia el Figueres d'altres clubs?

-El Figueres és un equip que té una història al darrera molt gran. Tothom el coneix, i això fa que haguem de deixar el llistó alt cada temporada. Des que vaig arribar he practicat un futbol diferent, amb el qual he crescut molt en coneixement, i això sempre és d'agrair.

 

-A aquestes alçades ja gairebé per a tothom és sabut que, a banda de ser jugador del primer equip, també ets l'entrenador, juntament amb un company de vestidor, Moha Chabboura, del cadet B de l'entitat. Se'l veu un grup molt cohesionat... Com valores l'actual temporada?

-Estem fent una temporada molt bona, ja que cal tenir en compte que el curs passat, quan vam agafar l'equip a la recta final, lluitàvem per la salvació, i en canvi ara ocupem el tercder lloc a la classificació. Però al marge d'això, el més important és que aprenen ràpid. Hi ha jugadors que segur que sonaran en els propers anys en aquest club. Se'ls ha de formar com a persones i com a jugadors i han d'entendre tot el trebal diari en els entrenaments i en els partits.

 

-Es pateix més des de la banda?

-És totalment diferent. Ho visc amb molta passió i ho gaudeixo d'una manera diferent. M'agradaria que els partits duressin més, ja que quan estàs dins del camp com a jugador, en molts casos només vols els tres punts. Tot i que des de fora aprens i entens la dificultat que comporta practicar bon futbol.

 

-Quin és el millor consell que t'han donat mai?

-M'han donat molts consells al llarg de tota la meva carrera futbolística, però els que més m'han marcat són els d'Eduardo Vílchez, directament o indirectament. Sempre estaven donant voltes a tots els consells o idees que et donava.

 

-Per anar acabant... i com ja és tradició, quin missatges dones a l'afeccionat unionista per al que resta de campionat?

-Que ens donin suport fins al final, passi el que passi, i que necessitem que estiguin al nostre costat cada cap de setmana, perquè el seu suport sempre condiciona el joc i els resultats. Nosaltres prometem treball i sacrifici per poder estar el més amunt possible a la classificació.