Entrevistes

Rafa Bonillo

Rafa Bonillo Data de l'entrevista: 2016-03-08 08:56:00 (per I.P.)
Dades personals:

Nom: Rafa Bonillo

Relació amb l'equip:
Coordinador de Futbol-7

Altres dades:
Introducció:

-Amb la perspectiva que dóna està en la teva quarta temporada en el càrrec, quina visió en té del primer esglaó del futbol formatiu unionista?

-La UE Figueres és un club on aconsellem començar la pràctica del futbol amb 5 anys, que seria segon any de caganius, encara que ens trobem cada cop més pares que volen iniciar al seu nen encara més petits. Comptem amb tècnics que prioritzen la formació d’hàbits, valors, i l'educació a través de l’esport col·lectiu que ensenyem, en aquest cas el futbol. El nostre objectiu és ajudar en la formació de “PERSONES, JUGADORS DE FUTBOL”.


-Aquesta temporada, la FEF s’ha decidit per crear dos equips benjamins adscrits a la FCF. Amb quin objectiu?

-L’aposta del club, a partir del canvi a la Coordinació, i l'entrada a la temporada 13-14 del meu company Damià Sagué, va ser marcar una línia que aposta més per la qualitat que per la quantitat, amb la idea de tenir els equips en categories Preferent i 1ª Divisió en totes les edats, fet que aquest any hem aconseguit. I que volem seguir treballant i potenciant amb l’objectiu que en cada temporada que passi, puguin sortir més jugadors del nostre futbol base vàlids pel primer equip de la UE Figueres. Per tot això, creiem que inscriure 2 equips benjamins de la FEF a la Federació, ens pot ajudar a avançar l’aprenentatge de l'esforç i competició dels joves jugadors.


-Cap a on ha de caminar la formació esportiva dels jugadors de la Unió?

-El nen que juga al Figueres, d’inici ha de saber que el club li vol inculcar un estil de vida que li serveixi per al seu futur com a persona, però també que pensem en ell com a possible jugador del primer equip.


-Vilatenim torna a ser l’únic quarter general dels entrenaments de tots els equips. El club està molt condicionat en matèria d’instal·lacions?

-La reducció d’equips que va provocar el nou full de ruta plantejat fa 2 anys, ens va facilitar la nostra intenció que l’Estadi sigui el nucli dur, on la totalitat dels 20 equips de la UE Figueres, més els primer equip i els veterans, entrenen i juguen els seus partits. I això, per una banda ho valorem d’una forma molt positiva, per l'ambient de futbol i de cLUB que es respira qualsevol dia d’entrenaments d'entre setmana, i encara més, els dies de partit. Però això, a vegades encara implica que algun equip hagi d’anar a entrenar al camp de la Casera i els dies de tramuntana i pluja ens veiem molt limitats, ja que tant l’annex i la Casera són de gespa natural, i no disposem de cap recinte tancat. La veritat que anhelem molt poder disposar del camp de futbol 7 de l’annex de gespa artificial. A banda, de veure fet el local social que hem pogut veure en imatges, que donaria un plus necessari e important per al club.


-En quin punt es troben els repetits intents d’estendre la mà a d’altres clubs de la comarca?

-Crec que el canvi de rumb del futbol base ha estat notable, i la UE Figueres torna a ser un referent a la província. Per això, la relació és molt correcte. Nosaltres expliquem el nostre full de ruta i sempre intentem oferir el millor al jugador que volem incorporar, i fer entendre al club d’origen i al jugador que el canvi és per donar un salt en la seva formació. Tot i això, és inevitable que sàpiga greu al club d’origen quan t’interesses pel jugador que volem incorporar, perquè creiem que és el que més potencial té.


-La Fundació és mou amb una xifra al voltant del centenar de jugadors. És el número idoni?

-Sincerament crec que sí. Com he comentat abans pel tema instal·lacions, estem un xic limitats, i disposar de 2 equips per línia, 2 benjamins de segon any, 2 benjamins de primer any, 2 prebenjamins de segon any, 2 prebebenjamins de primer any i 1 de caganius de 2n any és el més idoni, perquè quan facin el salt a alevins, fa que no es produeixi un desajustament gran en el tema de donar baixes a jugadors i ens ajuda en el treball del dia a dia.


-La inclusió de Roger Brugué i David Costa a la plantilla del primer equip és el clar reflex del que es busca des de la seva coordinació, encara que toqui més de lluny?

-Totalment correcte. En l’àrea esportiva tots tenim molt clar quin ha de ser un dels nostres objectius principals, que no és altre que el de formar jugadors de futbol capaços de jugar al primer equip o en categories superiors. D’aquí que creiem, que és molt important tenir a casa els jugadors amb un potencial humà i futbolístic alt des d’edats properes als 9-10 anys, amb entrenadors suficientment preparats per impregnar-se de la nostra manera de ser i fer, filosofia... que se sentin a gust, com a casa seva, i amb la il·lusió de voler progressar i fer créixer la UE Figueres.


-A aquestes alçades, els valors formatius encara figuren per darrera del que tempten les categories més altes –és el principal motiu dels moviments de jugadors d’uns clubs a uns altres. És difícil de corregir aquesta situació?

-En el món del futbol, un tema sobr el qual tothom opina i creu que en sap…- et trobes amb molts nens mal assessorats i, i encara pitjor, alguns amb representants en edat d’alevins. Això no ajuda gens, des del meu punt de vista, als joves futbolistes que moltes vegades tenen el pare o representat de torn, que fan una competició “no sana” fora del terreny de joc. Els diria que deixin fer a l’estructura de l’equip i al seu nen, que és qui s’ho ha de passar bé, esforçar-se, aprendre i lluitar per ser cada cop millor. La finalitat dels pares i del club haurien d’anar de la mà.


-Podries explicar quin procediment pot seguir un nen des del primer any que s’incorpora al club?

-Resumint-ho molt, el nen que comença amb nosaltres amb 5 anys, podem considerar que fins els 9-10 anys no li arriba el primer examen de futbol, moment en què des de la coordinació toca fer la primera selecció de nivell. A partir d’aquí, cada temporada que passa, tant pares com nens, saben quina és la filosofia del club, i que a final de temporada hi ha un procés selectiu i que poden causar baixa.


-Les tasques d’un coordinador són diferents a les de l’entrenador? Et veus entrenant algun dia?

-La veritat que m’apassiona el món del futbol, i cada temporada que passa, amb tots els coneixements que vas adquirint i transmetent, se’t passa pel cap portar-los a terme entrenant un equip. Per sort, durant la temporada, ja et toca calçar-te les botes i fer algun entrenament o dirigir algun partit.