Entrevistes

Damià Sagué

Damià Sagué Data de l'entrevista: 2014-11-10 12:14:00 (per I.P.)
Dades personals:

Nom: Damià Sagué

Relació amb l'equip:
Coordinador de Futbol-11

Altres dades:
Introducció:

Damià Sagué ja ha deixat enrere el seu primer any a la coordinació esportiva del futbol base de la Unió. Hi ha hagut temps suficient per redefinir el nou pla de viatge de l'àrea formativa del club, i també per sortejar -com feia quan estava en actiu davant dels defenses rivals- els entrebancs, pocs, amb els que s'ha topat. Ara centrat estrictament en els equips de futbol-11, està a punt d'encetar la segona temporada en el càrrec. No hi falta il·lusió -la mateixa que ha dipositat per configurar un organigrama tècnic amb novetats i de nivell- ni hores de feina. Les instal·lacions, les relacions amb els clubs de la comarca, els pares... tot plegat ho té subratllat a la seva agenda.

 

-Amb la perspectiva que dóna acumular ja una temporada al càrrec, quina visió en té del futbol formatiu unionista?

-Crec que s’ha fet un pas endavant important. Abans hi havia una política diferent i vam aprofitar les moltes coses bones de Lluís Moñino per aportar el nostre segell d’identitat. En un any natural s’han suprimit 5 equips de futbol base, s’ha reduït el nombre de jugadors i augmentat la qualitat dels equips.

 

-Aquesta temporada vinent, el club tindrà dos equips menys de futbol-11. Amb quin objectiu?

-L’objectiu és tenir dos equips de qualitat per categoria a futbol 11. Un bàsicament de jugadors de segon any i l’altre principalment de primer. L’objectiu és que tots dos equips competeixin amb garanties a la seva categoria i a mesura que avanci la temporada pugin el seu nivell.

 

-Cap a on ha de caminar la formació esportiva dels jugadors de la Unió?

-El camí a seguir és el d’aconseguir el màxim de jugadors amb garanties pe poder integrar-se al primer equip. Com que molts no hi arribaran, hem de deixar un segell de qualitat en el seu pas pel nostre futbol base i que els jugadors guardin un bon record tant esportiu com personal d’haver jugat aquí.

 

-S’han incorporat nous elements a l’organigrama tècnic, com Robert Cornfield, que dirigeix el juvenil A; els jugadors del primer equip Chicho i Busquets, al juvenil B, Jordi Palagós, a l’infantil B...

-El que busquem en els entrenadors és que siguin propers amb els jugadors, que els entenguin, que sàpiguen de què parlen... I també és important que els jugadors se sentin identificats amb ells. Tots els entrenadors -sense oblidar Toni Aguilera, Nino Coto, Caballero...- poden aportar la seva experiència i coneixements en primera persona. A més a més, si jugues o has jugat a futbol en una categoria mínimament digne sols ser molt competitiu i exigent. Això també ho busquem.

 

-Vilatenim torna a ser el quarter general dels entrenaments de tots els equips. El club està molt condicionat en matèria d’instal·lacions?

-Ens faltaria poder utilitzar l’annex amb regularitat per poder anar més lleugers. De totes maneres és importantíssim que tothom estigui a l’estadi. És important que els entrenadors coincideixin entre ells i també que un infantil es creui per vestidors amb un juvenil, per exemole. Tots defensem els mateixos colors i els grans són els referents dels petits. També falta un local social a l’estadi on les famílies visquin el futbol amb intensitat.

 

-En quin punt es troben els repetits intents d’estendre la mà a d’altres clubs de la comarca?

-Hi ha una mica de tot... però crec que estem en el bon camí. La confiança entre clubs rau en el dia a dia i intentem ser el màxim de respectuosos amb tothom. Aquest estiu s’han repartit 58 jugadors que estaven al club la passada temporada entre d’altres de la rodalia i si mirem primeres plantilles, molts dels de la comarca es nodreixen dels que han sortit del Figueres... També ens agradaria que quan ens fixem en un jugador perquè té qualitats ho entenguessin i col·laboressin. A nosaltres tothom ens demana i exigeix serietat però amb nosaltres pocs clubs són seriosos.

 

-El descens del juvenil A de la temporada passada ha trastocat els plantejaments?

 

-Amb el juvenil A vam pagar el fet de ser novells. Va ser una llàstima i més amb la gran segona volta que vam fer. Està clar que s’ha d’intentar recuperar la categoria però sense obsessionar-nos. El full de ruta que tenim és molt clar i marcat i a dia d’avui es va complint per sobre dels descensos de juvenil A i infantil A. El temps ens donarà o traurà la raó.

 

-La inclusió de Guillem Pérez, Joan Pujol i Henry a la plantilla del primer equip és el clar reflex del que es busca des de la coordinació?

-Són tres jugadors que han de servir d’exemple per la resta de futbol base. Està clar que hi ha d’haver un entrenador que també hi aposti i en aquest sentit Francesc Cargol n’és un exemple. Tothom aspira a ser professional però jugar a Tercera amb 19 anys és molt important i els jugadors ho han de valorar.

 

-A aquestes alçades, els valors formatius encara figuren per darrera del que tempten les categories més altes –és el principal motiu dels moviments de jugadors d’uns clubs a uns altres. És difícil de corregir aquesta situació?

-És complicat però no obsessiona. Com he dit, tenim una línia marcada molt clara i no ens en separarem. A partir d’aquí, els nois i els pares han de valorar tot el que el club els ofereix i l’evolució que tenen els jugadors. Si canvies de club ha de ser per millorar i seguir progressant i a vegades no només t’ho dóna una categoria.

 

-Quin paper juguen els pares en l’etapa de formació d’un jugador?

-Un paper bàsic. Els pares són l’entorn del jugador, s’han de mantenir al marge, animar, donar suport, gaudir... i preguntar-li al nen què li ha explicat l’entrenador, si s’ho ha passat bé i si està content. Hi ha pares que ja veus ara que li fan un mal enorme al seu fill, n’hi ha de problemàtics i amb poca educació, i aquests no ens interessen, ja que està demostrat que el fill tampoc arriba enlloc. També cal dir que sempre estic obert a parlar amb els pares sempre que sigui amb respecte i educació, perquè poden aportar punts de vista molt interessants.

 

-Quin criteri se segueix a l'hora d’incorporar jugadors?

-Dos de bàsics. El primer i més important és que sigui bona persona, amb ganes de treballar i que tingui passió pel futbol. El segon és que tingui qualitat suficient per formar part de la Unió i que li veiem un marge de millora important per poder treballar.

 

-Algun dia et veus entrenant algun equip?

 

Segur que sí! Cada vegada gaudeixo més de la meva feina  de coordinador, però on m’agrada més estar és a la banda. El temps i la feina no m’ho permet i ara només estic centrat en la coordinació.